The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

24 ianuarie 2014

Violarea secretului corespondentei prin accesarea ilegala a contului de email in Noul Cod Penal

In cazul faptelor de criminalitate informatica si nu numai, iminenta intrare in vigoare a Noului Cod Penal genereaza dezbateri aprinse intre profesionisti  privitor la noile prevederi si reguli dar in acelasi timp ii face pe cetateni, in special pe cei aflati in achete in curs sau in executare de pedeapsa, sa intrebe daca noua lege penala le este mai favorabila sau nu.

In articolul de astazi ne oprim asupra unei infractiuni frecvent intalnita la noi si desfasurata prin intermediul sistemelor informatice – Violarea secretului corespondentei – comisa prin accesarea fara drept a unui sistem informatic, in incercarea de a scoate in evidenta cateva aspecte pe care le consideram mai importante si sa prezentam in acelasi timp textul noilor prevederi.
Codul Penal Actual Noul Cod Penal
Violarea secretului corespondenţei 

Art. 195
(1) Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.
(21) Dacă faptele prevăzute la alin. 1 şi 2 au fost săvârşite de un funcţionar care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
modificat de

Violarea secretului corespondentei

Art. 302.
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea, fara drept, a unei corespondente adresate altuia, precum si divulgarea fara drept a continutului unei asemenea corespondente, chiar atunci cand aceasta a fost trimisa deschisa ori a fost deschisa din greseala, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Interceptarea, fara drept, a unei convorbiri sau a unei comunicari efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicatii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost savarsite de un functionar public care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, catre o alta persoana sau catre public, fara drept, a continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din intamplare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(5) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) daca faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
b) daca surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul produs persoanei vatamate.
(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

OBSERVATII:
Se micsoreaza limitele pedepsei la forma simpla de deschidere ori divulgare, fiind adaugata si pedeapsa alternativa a amenzii la unele fapte, insa:
  • Sunt incriminate in aliniate separate Alin.1 (1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea, fara drept precum si divulgarea continutului, fata de – (2) Interceptarea, fara drept, a unei convorbiri sau a unei comunicari efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicatii – care pastreaza o pedeapsa similara cu cea din codul vechi, de la 6 luni la 3 ani. Aliniatul 2 se refera insa doar la fapta de a intercepta – fie ea si a unei conversatii prin messenger.
  • Aliniatul 4 incrimineaza separat Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea continutului interceptarilor.
  • Infractiunea de violare a secretului corespondentei este in continuare o infractiune la care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila. Desi dispare din text prevederea ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala, noul cod penal prevedere urmatoarele modalitati privind inlaturarea raspunderii penale care depind de vointa partii vatamate: Retragerea Plangerii Prealabile - art. 158  si Impacarea - art. 159 fiecare cu aplicabilitatile lor specifice:

Art. 158 - Retragerea plângerii prealabile
(1) Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.
(2) Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.
(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.
Art. 159 - Împăcarea
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Discutii si teme:
Se pot purta in continuare discutii privind raspunderea penala fata de infractiunile accesorii faptuite ca mijloc (accesul fara drept la sistem informatic, detinerea, procurarea de parole si alte mijloace in vederea accesarii fara drept, etc.) pentru realizarea celei principale  si la care urmarirea penala s-ar pune in miscare din ofciu - in cazul retragerii plangerii fata de infractiunea principala de violare a secretului corespondentei.

Raman interesante de discutat diferentele sau suprapunerile dintre prevederile Art 302 – violarea secretului corespondentei – in cazul distrugerii acesteia, cu prevederile Art 362 din Noul Cod Penal in cazul emailului – articol ce reglementeaza alterarea integritatii datelor informatice:
Art. 362. – Fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, fara drept, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Redam mai jos articolul privitor la accesul ilegal la un sistem informatic, conform Noului Cod Penal:
Art. 360. – (1) Accesul, fara drept, la un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1), savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(3) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Precum si privitor la transferul neautorizat de date informatice, gandindu-ne tot la violarea secretului corespondentei purtate prin email si Forward-area unor mesaje gasite intr-un cont email accesat fara drept:
Art. 364. – Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

In final, pentru a raspunde intrebarilor venite de la cititori privitor la posibilitatea de a reclama incercarea (nereusita in final) de a “sparge” contul de email, mentionam faptul ca atat legea 161/2003 in Art. 47, cat si Noul cod penal la Art. 366 – pedepsesc tentativa – in cazul nostru de a accesa fara drept un sistem informatic.
Sanctionarea tentativei – Noul Cod Penal - Cap. VI - Infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice
Art. 366. – Tentativa la infractiunile prevazute in prezentul capitol se pedepseste.

UPDATE: Pentru o lista completa a infractiunilor legate de domeniul informatic din Noul Cod Penal cititi acest articol...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu