The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

03 iunie 2012

Studiu EFF.org: Suportul acordat vietii private de catre furnizorii de servicii prin Internet

Atunci cand utilizati servicii oferite prin internet precum emailul, retelele sociale, servicii de sharing sau suport pentru conversatii, etc. - oferiti practic companiilor furnizoare parti din viata dvs. privata: de la conversatii confidentiale si pana la fotografii personale, ganduri, experiente, etc. Ce obligatii isi iau firmele respective de a proteja viata dvs. privata si continutul comunicatiilor incredintate lor?Va vor anunta ele daca guverne si institutii cer acces la informatiile dvs.? Se implica companiile respective in instanta in incercarea de a va proteja datele? Apara companiile respective dreptul dvs. la viata privata in fata organismelor legiuitoare?

Raspunsul este de regula in Termenii si Conditiile de utilizare ale serviciilor oferite, in Politica de Confidentialitate dar si in atitudinea publica a companiilor respective precum si in istoricul de cazuri in instanta ale acestora in apararea drepturilor utilizatorilor sau in cel al aparitiilor si sustinerilor in fata institutiilor legiuitoare. Numai coroborarea declaratiilor si documentelor cu faptele publice e de natura sa dea o imagine apropiata de realitate.

Electronic Frontier Foundation a demarat si intretine un studiu comparativ privind datele de mai sus la un set de servicii si companii mari analizand si coroborand datele cu faptele in incercarea de a evalua companiile dupa urmatoarele 4 criterii:


  1. Angajamentul public de a anunta utilizatorii atunci cand guvernele cer acces la datele utilizatorului.
  2. Transparenta privind furnizarea de informatii catre autoritati (cand si cat de des).
  3. Lupta in instantele de judecata pentru dreptul la viata privata a utilizatorilor.
  4. Suportul acordat vietii private in Congres sau in fata altor organisme legiuitoare.

Studiul este in limba engleza si il gasiti pe pagina web a EFF.ORG la adresa: https://www.eff.org/pages/when-government-comes-knocking-who-has-your-back

Varianta PDF o puteti descarca de la adresa: https://www.eff.org/sites/default/files/who-has-your-back-2012_0.pdf

Sunt furnizorii ale caror servicii le utilizati in lista respectiva? Daca da, se ridica la asteptarile pe care le aveati de la ei in privinta vietii private?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu