The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

22 decembrie 2010

Fictiune: Primul Razboi Cibernetic Mondial

David Bishop - expert in securitate informatica la Bell Labs - a scris o poveste despre modul in care  lumea asa cum o cunoastem ar putea fi distrusa de un razboi informatic. Scenariul publicat pe blogul alcatel-lucent, este povestit in anul 2045 in fata studentilor de catre profesor Melissa Rodriquez, director al institutului pentru Justitie Sociala si Istoria Tehnologiei la un curs de istoria stiintelor. Conflictul a fost declansat de catre un stat mic denumit Wharhistanul de Nord care in urma problemelor interne datorate foametei incepe sa santajeze statele mai mari cu atacuri cibernetice - iar conflictul informatic rezultat a insemnat stingerea aproape completa a societatii umane.Incercarile de a opri atacurile cibernetice prin bombardarea Wharhistanului nu au dat roade, intrucat atacurile utilizau botnet-uri cu milioane de computere raspandite in intreaga lume.

Odata lansate, armele cibernetice ale celor implicati, rasa umana a fost aproape de extinctie. Toate sistemele au inceput sa dea rateuri: Zborurile aeriene, transporturile feroviare, alimentarea cu energie electrica, spitalele, aprovizionarea cu hrana. Mii de vieti omenesti s-au pierdut si noi pierderi de vieti omenesti se inregistrau in fiecare ora.

Sistemele de aprovizionare functionasera pana atunci ireprosabil, asigurand livrarea celor necesare la timp - dar fara curent electric si comunicatii, sistemele de control si coordonare s-au oprit. Avioanele cadeau sau se ciocneau, mancarea a ramas blocata in depozite, iar civilizatia a inceput sa se destrame. Pentru un timp parea ca un nou ev mediu urmeaza sa inceapa si doar o parte mica a civilizatiei umane sa reuseasca sa supravietuiasca.

In mod paradoxal, solutia pentru salvarea societatii umane a fost oprirea alimentarii cu curent electric, o solutie dramatica dar care a dat sansa natiunilor vestice si Statelor Unite sa preia controlul asupra situatiei.  Acestea au inceput prin a distruge interconectarile dintre ei - nu doar scotandu-le din uz ci chiar aruncandu-le in aer.

Principala cauza a vulnerabilitatii informatice a intregii societati umane a pornit de la faptul ca intreaga infrastructura de retele informatice era construita pe un prototip din anii 1970 - construit pentru a demonstra faptul ca o atare intercontectare este posibila.

Povestea continua facand o comparatie intre vulnerabilitatile informatice ale omenirii de dinainte de conflict si care au creat premisele pentru un astfel de deznodamant si masurile de securitate, restrangerea de drepturi si schimbarile in numele sigurantei care au fost implementate in urma razboiului.

Printre aceste masuri se numara inlocuirea utilizarii parolelor pentru autentificare cu compararea insusi a codului ADN al utilizatorului cu versiunea stocata in baza de date si interzicerea accesului publicului larg la computere personale in urma concluziei la care au ajuns guvernele ca un computer este un instrument mult prea periculos pentru a fi accesat de oricine.


Pentru amatorii de astfel de scenarii... speram fara urme profetice in ele... puteti lectura intreaga poveste aici...

:-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu