The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

17 iulie 2010

Evenimente, presa, semnalari

Semnalez pe scurt cateva articole din presa si studii interesante din ultima vreme printre care: programele de calculator dedicate interceptarii convorbirilor telefonice si supravegherii - limita dintre legal si ilegal; Google Stret View si scandalul colectarii de date personale; studiu BitDefender referitor la amenintarile din mediul cibernetic pentru prima jumatate a anului 2010; si altele. • Revista CHIP - iulie 2010: Va semnalam in numarul 7/2010 al revistei CHIP un articol semnat Corina Cailean, referitor la producerea, detinerea, comercializarea si utilizarea de echipamente si programe software pentru interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice, a convorbirilor din mediul ambiental si al transmisiunilor SMS.

  Tema articolului este data de un caz recent comunicat de DIICOT si a generat dezbateri juridice interesante privitoare la definirea si incadrarea faptelor si la limita dintre legal si ilegal in privinta programelor software de interceptare si supraveghere. 

  In cadrul articolului, dl. lect. univ. dr. Maxim Dobrinoiu, specialist in criminalitate informatica, face incadrarea juridica a acestor fapte, oferind un set de indicii importante privitoare la limita dintre legal si ilegal in utilizarea acestor programe de calculator. Tema este importanta in conditiile in care exista pe piata atat programe comercializate ca atare pentru interceptare si spionare cat si programe dedicate spre exemplu controlului parental si care ar trebui sa intre in categoria legalului.

  Pe aceeasi tema gasiti aici prezentarea dlui. Dobrinoiu sustinuta la Seminarul pe teme de criminalitate informatica de la Tg. Jiu.

 • In acelasi numar din revista, va semnalam o dezbatere referitoare la protectia datelor personale raportata la scandalul Google Street View privind colectarea de date private din retelele Wifi din mai multe tari printre care si Romania, de catre masinile Google. In cadrul articolului regasim si opinia dlui Bogdan Manolea, jurist specializat in Dreptul Internetului si director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet.

 • Studiu BitDefender: Compania BitDefender a dat publicitatii recent un studiu referitor la situatia la nivel mondial a amenintarilor din mediul cibernetic, incepand de la virusi, malware, botnet si terminand cu SPAM.
  Conform acestui studiu, un singur Troian este responsabil pentru nu mai putin de 11% din infectarile cu malware la nivel mondial in prima jumatate a anului 2010. Este vorba de Trojan.AutorunINF.Gen - virus care se raspandeste prin intermediul fisierelor autorun.inf. Acesta este un singur aspect, dar din lectura studiului veti descoperi si alte date interesante precum si estimari si tendinte in evolutia acestui domeniu pentru a doua jumatate a anului. Comunicatul de presa in limba romana il gasiti aici. Studiul, in limba engleza, document PDF il gasiti aici.

 • Hotnews.ro: Romania, a 12-a sursa mondiala de SPAM, conform unui studiu al companiei de securitate Sophos.

 • Ziare.com - dintr-un articol semnalat de Max aflam de posibila aparitie a drogurilor digitale - in fapt fiind vorba de potentialul unor anumite sunete si ritmuri de a genera anumite stari de euforie ascultatorului. In redarea unui incident in care sunt implicati elevi din Oklahoma si relatat de NewsOK specialisti din domeniu atrag atentia asupra riscului ca tinerii care incearca  acest tip de drog digital sa utilizeze mai tarziu si alt tip de droguri.

 • NYTimes: Detectivul particular digital. Pe fondul povestirii unui tanar care si-a pierdut si apoi recuperat laptopul in cateva luni de zile, New York Times prezinta existenta unui set de programe de calculator dedicate localizarii propriului computer si identificarii detinatorului acestuia in cazul in care a fost furat. Aceste programe, activate dupa furt, transmit date precum IP-ul si alte informatii atunci cand cel care le-a furat sau noul detinator le conecteaza la internet, ajutand la identificarea persoanelor si recuperarea bunului furat.

 • The Sydney Morning Herald: Conform unui studiu al VeriSign Online Fraud Barometer - unul din 10 australieni a fost victima fraudelor pe internet, pierzand bani in ultimul an. Suma totala estimata a pierderilor datorate fraudelor in ultimul an pentru Australia se ridica la 1,286 miliarde de dolari.

2 comentarii:

 1. Tare asta cu Detectivul particular digital, cum se numeste softul ?

  RăspundețiȘtergere
 2. @Bogdan: ei prezinta cateva softuri in articol: Adeona; GadgetTrak; LaptopCop si altele. Dintre ele, primul, Adeona, este open-source, deci si free.

  RăspundețiȘtergere