The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

10 iulie 2010

DIICOT 09.07.2010 - transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic

Am primit de mai multe ori intrebarea: sunt aduse in justitie si alte cauze intemeiate pe legea 161/2003 decat cele care implica criminalitate informatica organizata si/sau frauda cu instrumente de plata electronica? DIICOT ne ofera un exemplu de astfel de caz:Va semnalam un comunicat de ieri al DIICOT referitor la trimiterea in judecata a unui profesor membru in comisia de bacalaureat a unui liceu din Abrud care, conform comunicatului, a copiat de pe calculatorul centrului de examen subiectele pentru examenul de Limba Romana ce urma sa fie sustinut in zilele urmatoare si le-a transferat unor candidati.

Actiunea se intemeiaza pe Art. 44, al. 2 (transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic - fapta pedepsita cu inchisoare de la 3 la 12 ani) din Legea 161/2003 si pe Art. 12 lit. b din Legea 78/2000 referitor la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

Cazul pare unul minor in cadrul peisajului criminalitatii informatice din Romania cu care ne-au obisnuit comunicatele DIICOT cel putin in acest an si anume retele de criminalitate informatica si grupari de crimina organizata.

Chiar daca intr-o discutie inainte de publicarea articolului pe blog cineva imi spunea ca daca nu era vorba si de legea 78/2000 probabil nu s-ar fi emis comunicatul, am decis sa mentionam cazul pentru a arata ca si alte situatii ce tin de criminalitatea informatica decat cele "obisnuite" intra in vizorul organelor de urmarire penala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu