The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

14 iunie 2010

Fotografii digitale ca proba in instanta

Cum sa procedez pentru a folosi fotografiile digitale ca dovezi in instanta? Accepta instantele din Romania fotografiile luate cu aparatul foto digital? Trebuie sa depun aparatul in instanta, sau pot sa duc doar o tiparitura a fotografiei? etc. - acestea sunt, intr-o rezumare aproximativa, intrebari pe care le primesc destul de des de la justitiabili referitor la fotografiile digitale ca dovezi electronice utilizate in instante.Fotografiile digitale ca dovezi in justitie sunt asimilate fotografiilor clasice si se supun acelorasi reguli de forma si de procedura, diferente in administrare ca probe aparand doar in caz de necesitate a analizarii lor printr-o expertiza tehnica.

La fel ca si in cazul emailului, recomandam un set masuri de precautie in procurarea, pastrarea si aducerea in instanta a fotografiilor digitale - intrucat si acest tip de dovezi electronice este susceptibil de a fi alterat spre deosebire de fotografia clasica pe film si suport carton - si pe cale de consecinta putand contestat.

In instanta si la organele judiciare le puteti prezenta tiparite la un centru de prelucrare foto, pe suport de carton - dar trebuie sa depuneti toate eforturile pentru conservarea nealterata a originalului si sa-l aveti la indemana:

Pastrarea intacta a imaginilor digitale originale si acolo unde se poate, chiar pe suportul original sau in aparatul original in care au fost facute este recomandata in caz de contestare sub ideea trucajului si de necesitate a unei expertize tehnice pentru dovedirea autenticitatii - caz in care trebuie sa existe materialul brut.

ATENTIE: orice redimensionare, convertire de format, modificare de contrast, luminozitate etc. pe fotografia digitala, indiferent de programul utilizat pentru aceasta, aduce modificari in datele brute ale fotografiei si ingreuneaza dovedirea autenticitatii.

In concluzie, nu faceti prelucrari de nici un fel direct pe fisierul original al imaginii - faceti o copie si lucrati pe aceasta pentru convertire, ajustari de luminozitate sau alte procesari necesare imbunatatirii calitatii inainte de tiparire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu