The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

19 mai 2010

Fortele de ordine, cetatenii internetului si media sociala

In articolul anterior am exemplificat moduri in care media sociala este utilizata in faptuirea de infractiuni sau ca suport pentru strangerea de date in vederea comiterii de infractiuni. Dar acest mediu nu este doar de blamat pentru caracteristicile sale. Incet dar sigur, organismele insarcinate cu mentinerea ordinii si combaterea infractiunilor au inceput sa se obisnuiasca cu noul mediu de comunicare si sa il utilizeze in activitatile proprii.Internetul este, mai inainte de toate un instrument de comunicare si colaborare la care participa cetateni de buna credinta in cea mai mare parte a sa si la care ar trebui sa participe activ si organismele de prevenire si combatere a infractionalitatii.

Exista in acest sens notiunea de netizen - care defineste reprezentarea si actiunile in mediul digital al persoanelor din viata reala - tip de cetatean implicat in viata online care doreste si el mentinerea ordinii si care este dispus la comunicare prin acest mediu.

In viata reala exista numeroase retineri ale cetatenilor de a reclama fapte antisociale sau de a afirma ca au fost martori la astfel de fapte si au indicii care ar putea ajuta investigatorii, toate de teama de repercusiuni din partea infractorilor in situatia in care cetatenii sunt chemati ulterior ca martori. In Internet insa, anonimatul inspira ceva mai mult curaj, netizenii fiind mai dispusi sa coopereze.

Sunt tot mai frecvente situatiile in care, spre exemplu in Second Life, participantii incep sa actioneze ca forte de ordine, reclamand incalcarile si ajutand la depistarea faptelor reprobabile, dupa cum unele organisme de politie au inceput sa dedice dintre personal si participarii in acest joc pentru a depista elementele infractionale.

Dar iesind din sfera jocului si revenind la cea a site-urilor de retele sociale, putem gasi numeroase exemple de institutii insarcinate cu prevenirea si combaterea infractionalitatii si birouri ale politiei care au deschis spre exemplu pagina proprie de Facebook prin care colaboreaza cu cetatenii in elucidarea cazurilor pe care le investigheaza si prinderea infractorilor prin simplul fapt ca anunta si descriu cazul sau persoana cautata oferind fotografii sau secvente video, iar netizenii pot da anonim indicii care conduc in final la arestari.

Exista numeroase astfel de exemple de colaborare a organismelor de mentinerea ordinii cu cetatenii internetului precum si alte metode in care media sociala este utila autoritatilor in investigatiile desfasurate. Cateva articole pe acesta tema alese la intamplare: Articol 1 | Articol 2 | Articol 3. Un motor de cautare va poate oferi mai multe astfel de exemple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu