The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

19 mai 2010

Amprentele browserelor - tehnica de investigare

In articolul intitulat Amprente pe Internet? atrageam atentia asupra faptului ca browserul dvs. transmite mult mai multe informatii catre pagina/serverul pe care il vizitati pe internet decat Versiunea de browser si Sistemul de operare, informatii ce se pot constitui intr-o amprenta unica a dvs. atunci cand navigati pe internet, chiar daca utilizati proxy-uri pentru anonimizare.Aceste informatii contin: lista de fonturi instalate pe computer, lista de plugin-uri instalate in browser, etc. E de ajuns ca un computer sa aiba un plugin mai neobisnuit instalat sau un set anume de fonturi pentru ca utilizatorul respectiv sa poata fi urmarit in navigarea pe Internet sau in revenirea la un anumit website, chiar daca sterge sau dezactiveaza cookies in browser.

Despre cum poate fi folosit acest lucru in scopuri reprobabile referitor la viata privata a utilizatorilor se poate vorbi la nesfarsit. In acest articol dorim relevam doar faptul ca aceasta tehnica de amprentare poate fi utilizata si in depistarea fraudelor pe internet cu numere de card de credit furate.

Urmare acestei realitati exista deja companii specializate in depistarea fraudelor pe internet care ofera servicii catre site-urile de comert electronic pentru identificarea persoanelor care, stergand cookies incearca sa cumpere testand noi si noi numere de carti de credit. Aflati mai multe din acest articol aparut in ComputerWorld.

[Update] Studiul complet: https://panopticlick.eff.org/browser-uniqueness.pdf. Multumiri Bogdan

2 comentarii:

  1. Studiul integral al EFF e la adresa https://panopticlick.eff.org/browser-uniqueness.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. @Bogdan: Studiul merita intr-adevar toata atentia. Am preluat link-ul intr-un update mai sus pentru a-l face direct accesibil prin click. Multumiri!

    RăspundețiȘtergere