The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

29 ianuarie 2010

Amprente pe Internet?

Cat de unici si identificabili suntem atunci cand navigam pe Internet din linistea casei sau biroului nostru? Lasam urme dupa care putem fi recunoscuti ?

Programele cu care navigam pe internet, asa numitele Browsere, comunica serverelor pe care le vizitam o multitudine de informatii despre computerul nostru, in special configuratia acestuia si a browserului in sine, ce programe ajutatoare (plugin-uri: ex. playere video, audio, etc.) are instalat browserul, ce fonturi sunt instalate pe computer, etc.Browserele fac acest lucru pentru ca serverul respectiv sa aiba posibilitatea de a ajusta datele transmise catre noi si de a le adapta infrastructurii tehnice de care dispunem pentru a vizualiza corect site-ul. Dar in acelasi timp, serverul pastreaza de regula aceste date.

Toate aceste informatii si multe altele, desi anonime si inofensive la prima vedere, adunate si analizate impreuna dau o configuratie si o imagine aproape unica, posibil comparabila cu unicitatea unei amprente pe care o lasam in urma cand navigam pe Internet. Astfel traseul nostru pe Internet poate fi relativ usor urmarit prin analiza datelor de server. La fel, spre exemplu, si reintoarcerile la acelasi site.

Puteti testa cat de unic si identificabil este browserul dvs vizitand pagina proiectului Panopticlick...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu