The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

01 decembrie 2009

Prevenire criminalitate informatica

Infractionalitatea informatica poate lua multiple forme si afecteaza zilnic milioane de utilizatori si firme. Fie ca este vorba de mesaje comerciale nesolicitate, frauda pe internet, frauda bancara, deturnarea de site-uri, furtul de identitate etc. sau ca se manifesta prin sabotarea de servere si servicii sau prin raspandirea de virusi, multe dintre aceste probleme sunt posibile datorita numarului urias de utilizatori care din necunoastere sau neglijenta lasa deschise porti pentru astfel de comportamente.

Preventia prin educatie:
O componenta a combaterii acestui tip de manifestari anti-sociale o reprezinta educatia utilizatorului de rand in modul in care ar fi indicat sa abordeze utilizarea internetului si a calculatorului. Un computer virusat si conectat la internet, spre exemplu, poate fi utilizat in furtul de date personale si de identitate, dar poate fi folosit si pentru expedierea de SPAM sau atacul altor servere, fara ca utilizatorul sa o stie si oferind piste false investigatorilor.

Exista masuri minimale pe care fiecare dintre noi le putem lua in utilizarea internetului si a computerului pentru a ne proteja pe noi si prietenii, fara sa fie neaparat nevoie de cunostinte tehnice.

In incercarea de a contribui si pe directia preventiei, inauguram astazi o noua sectiune a site-ului nostru intitulata Prevenire Criminalitate Informatica, la adresa http://prevenirecriminalitateinformatica.blogspot.com/ - un site dedicat protectiei personale impotriva amenintarilor din mediul cibernetic. Scurte sfaturi practice pentru non-tehnici.
Sugestiile si comentariile sunt binevenite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu