The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

10 noiembrie 2009

ENAC e-Newsletter nr.4 - octombrie 2009

ENAC (E-Newsletter on the Fight Against Cybercrime) - jurnal electronic gratuit dedicat judecatorilor, avocatilor, procurorilor, organismelor judiciare, tehnicienilor precum si tuturor celor implicati in lupta contra infractionalitatii informatice.

Cuprinsul numarului 4 - octombrie 2009

Juridic
Utilizarea de software pentru investigarea de la distanta a cazurilor de terorism
Juan Carlos Ortiz Pradillo • Procedural Law professor at the University of Castilla-La Mancha, Spain

Juan Carlos Ortiz analizeaza utilizarea de software pentru investigatii criminalistice informatice de la distanta ca instrument pentru organele judiciare, precum si cooperarea judiciara asa cum este ea definita in legea germana pentru apararea impotriva pericolelor terorismului international.

Protectia datelor cu caracter personal
Privacy by Design
Ramón Miralles • Information Security and Auditing Coordinator • Catalan Data Protection Agency

“Atunci cand procesez date personale, in ce mod pot afecta dreptul la viata privata a persoanelor?” Un articol de Ramón Miralles, coordonator in probleme de securitatea informatiei si audit la Agentia Catalana pentru Protectia Datelor.

Tehnic
NTFS Ascunderea Dovezilor: Abordare
José Duart • Analist criminalistica informatica

José Duart, analist in criminalistica informatica, ne ofera o introducere in tehnicile de ascuderea dovezilor in cazul sistemului de fisiere NTFS.

Activitate judiciara
Utilizarea tehnologiilor virtuale pentru analiza dovezilor digitale
David Childs • Manager al Digital Evidence Recovery Unit • North Yorkshire Trading Standards

Disciplina Criminalisticii Informatice cuprinde un numar de activitati cu nivele diferite de responsabilitate. Aceste roluri nu sunt totdeauna clar definite si pot varia de la organizatie la organizatie iar adesea practicienii pot fi responsabili de mai multe dintre aceste roluri in cadrul organizatiei unde activeaza. David Childs ne vorbeste despre diferitele roluri in cadrul unei investigatii.

Institutii
Drumul catre o strategie europeana integrata in lupta impotriva infractionalitatii informatice
Radomír Janský & Ruben Lombaert - Ofiteri responsabili cu strategia • Directoratul-General Justitie, Libertate si Securitate, Directoratul F.2 Lupta impotriva Crimei Organizate • Comisia Europeana

Acest articol prezinta strategia UE de lupta impotriva criminalitatii informatice, strategie dezvoltata de Comisia Europeana in cooperare cu statele memble ale UE si alte institutii ale UE.

Jurisprudenta
China • District People's Court in Suzhou, Jiangsu Province
Statele Unite ale Americii • US District Court for the District of Vermont
India • Supreme Court
Australia • Australian Capital Territory Supreme Court
Australia • Queensland District Court

Stephen Mason • Barrister, Chambers of Stephen Mason

Cazurile prezentate evidentiaza modurile in care este folosita aparatura digitala in afaceri si cum cerintele legale referitoare la forma cerute de politicieni sunt fie ignorate fie necunoscute(cel de al doilea caz este cel mai probabil).

Evenimente
Stephen Mason • Barrister, Chambers of Stephen Mason

Selectie de conferinte de interes pentru avocati, judecatori, procurori, organisme judiciare, tehnicieni si alte persoane interesate de dovezile electronice si lupta impotriva criminalitatii informatice.


ENAC este un jurnal electronic lunar dedicat judecatorilor, procurorilor, avocatilor si tuturor celor interesati de lupta impotriva criminalitatii informatice - initiativa a companiei spaniole de criminalistica informatica Cybex - sustinut de un proiect european si distribuit gratuit in format electronic (PDF). Mai multe detalii despre ENAC si descarcarea gratuita a celorlalte numere aici...Daca doriti sa fiti anuntat prin email despre noile aparitii ale jurnalului ENAC va rugam introduceti adresa dvs. de email mai jos:

Delivered by FeedBurner


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu