The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

10 noiembrie 2009

ENAC e-Newsletter nr.1 - iulie 2009

ENAC (E-Newsletter on the Fight Against Cybercrime) - jurnal electronic gratuit dedicat judecatorilor, avocatilor, procurorilor, organismelor judiciare, tehnicienilor precum si tuturor celor implicati in lupta contra infractionalitatii informatice.

Cuprinsul numarului 1, Iulie 2009

Juridic
“Infractiunile informatice si dovezile electronice”
Pedro Verdelho • Procuror si profesor la Centro de Estudos Judiciários


Tehnologia informatiei si retelele de comunicatii sunt un mediu favorabil pentru noi activitati ilegale care stau la baza noii ramuri a dreptului penal denumita generic infractiuni informatice. Chiar daca este inca la inceput, acest nou domeniu juridic a capatat deja dimensiuni importante.

Protectia datelor cu caracter personal
“Protectia datelor cu caracter personal in cadrul colectarii datelor de trafic in comunicatiile electronice: Experienta spaniola.”
Elena Domínguez Peco • Procuror si Colaborator al Agentiei Spaniole pentru Protectia Datelor

Privire de ansamblu a politicilor spaniole privitoare la protectia datelor cu caracter personal in cadrul colectarii datelor de trafic in comunicatiile electronice.

Tehnic
“Batalia impotriva infractionalitatii informatice in societatea noastra nu este pierduta”
Interviu cu Bruce Schneier • Tehnician securitate

Activitate judiciara
“Pregatirea in domeniul criminalitatii informatice, educatie si cercetare: privire asupra viitorului.”
Nigel Jones • Director al Technology Risk Limited

Initiative trans-frontaliere pentru armonizarea pregatirii in domeniul combaterii criminalitatii informatice si potentialul centrelor nationale de excelenta.

Institutii
“Lupta institutionalizata impotriva infractionalitatii informatice: privire introductiva”
Liljana Selinšek • Profesor asistent la facultatea de drept din Maribor

Diferite tipuri de lupta impotriva infractionalitatii informatice la nivel de institutii, precum si cateva intrebari legate de aceasta.

Jurisprudenta
Federatia Rusa • Rezolutie a Curtii de Arbitraj din Moscova
Norvegia • Borgarting Appelate Court
Singapore • Alliance Management SA versus Pendleton Lane Pand
Slovenia • Curtea Constitutionala a Republicii Slovenia

Stephen Mason • Barrister, Chambers of Stephen Mason

Un numar de cazuri sunt trecute in revista in acest prim numar. Dovezile electronice sunt principalele dovezi sau formeaza mare parte din dovezile utilizate in aceste cazuri. Cazurile rezumate aici ilustreaza diversitatea actiunilor in instanta in care dovezile digitale sunt vitale in lume.

Evenimente
Stephen Mason • Barrister, Chambers of Stephen Mason

Selectie de conferinte ce pot fi utile pentru avocati, procurori, tehnicieni, judecatori, investigatori, organisme judiciare precum si pentru orice alte persoane a caror domeniu de activitate vine in contact cu criminalitatea informatica si dovezile electronice.

Descarcare gratuita aici...


ENAC este un jurnal electronic lunar dedicat judecatorilor, procurorilor, avocatilor si tuturor celor interesati de lupta impotriva criminalitatii informatice - initiativa a companiei spaniole de criminalistica informatica Cybex - sustinut de un proiect european si distribuit gratuit in format electronic (PDF). Mai multe detalii despre ENAC si descarcarea gratuita a celorlalte numere aici...
Daca doriti sa fiti anuntat prin email despre noile aparitii ale jurnalului ENAC va rugam introduceti adresa dvs. de email mai jos:

Delivered by FeedBurner


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu