The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

09 octombrie 2009

Hotnews.ro: Legea privind stocarea datelor convorbirilor telefonice si pe internet este neconstitutionala

Aflam de pe hotnews.ro despre decizia Curtii Consitutionale privitoare la Legea 298/2008 privind retentia datelor de trafic prin care aceasta lege este declarata neconstitutionala intrucat contravine articolului 28 din Constitutie referitor la secretul corespondentei.

Nu ne intereseaza in acest moment procesul in cadrul caruia s-a ajuns la sesizarea Curtii Constitutionale pe aceasta tema ci vom comenta doar faptul ca daca stocarea datelor de trafic referitoare la convorbirile telefonice sau corespondenta - ceea ce inseamna stocarea numerelor de telefon sau adreselor intre care a avut loc comunicarea, data si ora convorbirii sau comunicarii, durata acesteia, etc - FARA A STOCA CONTINUTUL COMUNICARII - violeaza secretul corespondentei, atunci inseamna ca si legislatia care organizeaza serviciile de posta este neconstitutionala, intrucat echivalentul datelor mentionate mai sus este stocat si in cadrul serviciilor postale.

Se poate lua urma unui colet sau a unei scrisori pentru a afla de unde a plecat dupa inregistrarile de pe parcurs din oficiile postale. Astfel se poate ajunge mai mult sau mai putin exact la expeditor in cazul in care este necesar.

Aceleasi informatii sunt stocate timp de 6 luni si in legea cu pricina, pentru a putea fi folosite numai in anumite cazuri expres prevazute de lege in cadrul urmaririi penale.
Sunt inregistrari care nu stocheaza continutul comunicarii (convorbirea sau textul mesajelor) ci doar date care se stocheaza si in cazul comunicarii postale obisnuite si pe cale de consecinta nu poate fi violat secretul corespondentei in acest mod.

In schimb, aceste date ar putea raspunde la intrebari din partea achetatorilor intr-un proces penal de genul: s-a efectuat o convorbire intre x si y la data cutare? Intrebari la care, in cadrul postei romane se poate raspunde lecturand registrele pentru a afla daca x i-a expediat lui y o scrisoare, mai ales daca aceasta este recomandata.

Mediul electronic prin care comunicam cu totii foarte mult in ziua de azi, fara nici o urma de supraveghere, reprezinta un mediu ideal si pentru infractionalitate intrucat dovezile sunt aproape imposibil de adunat, datele electronice disparand din retea in cateva secunde.

Demersul UE pentru stocarea datelor de trafic reprezinta primul pas in ajutorul achetatorilor privind adunarea de dovezi electronice. Ei nu au acces la corespondenta, pot insa afla daca s-a produs o comunicare intre doua persoane la o anumita data.

La prima vedere, colectarea acestor date poate parea o violare a corespondentei pentru persoanele neavizate tehnic si suntem siguri ca nu exista astfel de persoane in cadrul Curtii Constitutionale, dupa cum, ne intrebam daca din partea celor care se opuneau deciziei Curtii, a fost trimisa o contra-argumentatie explicata suficient de bine, pe intelesul oricui.

Critici la adresa legii: Legea in cauza, derivata din Directiva 2006/24/EC (L105/54) a Parlamentului Europei poate fi criticata din multe puncte de vedere care vor face obiectul unei dezbateri separate pe blogul nostru.

In opinia noastra, legea ar putea aduce atingere mai degraba articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privitor la viata privata, decat strict referitor la secretul corespondentei, iar modul in care poate aduce atingere se refera la masura disproportionata a statului de a aduna date despre fiecare cetatean, rezultant in colectii enorme de date private, date care stocate electronic pot fi obiectul abuzului de catre autoritati, persoane private sau chiar al atacurilor informatice.

Echilibrul foarte delicat intre drepturile omului si nevoia statului de a putea condamna faptele penale intr-o democratie este un subiect ce poate fi intens dezbatut in corelare cu evolutiile modalitatilor de comunicare de astazi.

Va asteptam cu propriile dvs. opinii si vom reveni pe aceasta tema.

Cititi articolul integral de pe Hotnews.ro aici: Legea privind stocarea datelor convorbirilor telefonice si pe internet este neconstitutionala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu