The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

17 octombrie 2009

Dovezile electronice - admisibilitatea in instanta - partea 1

Documentele produse pe cale electronica au o pondere covarsitoare in comunicatia umana de astazi comparativ cu documentele tiparite. Anual, sunt produse de mii sau milioane de ori mai multe documente in format digital decat cele tiparite. Stocarea digitala a documentelor este si ea preponderenta celorlalte modalitati clasice de stocare iar transmiterea acestora se face in mare parte electronic prin retele si internet.
Miliarde de emailuri sunt expediate anual in cadrul comunicarii umane depasind cu mult comunicarea postala clasica.

Toate aceste modalitati de elaborare de documente, stocare a lor si comunicare au deschis noi porti pentru abuz si infractionalitate . Pornind de la simpla interceptare a documentelor importante facuta prin mijloace electronice si terminand cu utilizarea retelei pentru organizarea grupurilor infractionale, mediul electronic ridica noi si noi probleme sistemelor penale din intreaga lume.

Acestea sunt in prezent intr-un proces de adaptare la noile provocari. Pentru a putea aduce in instanta faptele reprobabile, infractiunile si abuzurile comise utilizand mediul digital, in afara definirii comune si incriminarii acestor fapte in mod unitar tinand cont de caracterul trans-frontalier al acestora, este necesara administrarea in instanta de dovezi indubitabile ale acestor fapte.Dovezile electronice:
Un rol important in prevenirea si combaterea infractiunilor ce au ca suport mediul digital sau sunt faptuite contra mediului digital o are strangerea dovezilor electronice .
Definire :
Dovezile electronice se constituie din informatiile sau urmele de informatii lasate pe suporturile de stocare in calculatoare sau in retele de catre faptuitori si care pot dovedi faptuirea unei infractiuni sau pot ajuta la identificarea faptuitorilor .
Prin natura lor, aceste dovezi tin de specificul tehnicii de calcul, de electronica si de modul de organizare al comunicatiilor in general, ele adunandu-se intr-un fel sau altul in sistemele informatice si in nodurile retelelor de comunicatie. Fie ca este vorba de documente stocate pe discurile calculatoarelor sau de inregistrari ale parametrilor unei transmisiuni fie despre date colaterale accesarii unui sistem si a executarii unor comenzi pe acesta, toate aceste date, puse cap la cap pot reface filmul evenimentelor si se pot constitui in dovezi opozabile in justitie.
Dovezile includ atat informatiile din sistemele informatice sau de pe medii de stocare externe cat si cele din retelele de comunicare. Intra in aceasta categorie de asemeni si alte suporturi digitale precum playerele mp3, ipod, memoria telefoanelor, cardurile, aparatele foto digitale, precum si orice alt dispozitiv care poate stoca permanent sau temporar date si informatii, mai ales in conditiile in care tot mai multe instrumente electronice accesibile oricui sunt dotate cu procesoare si memorie.
Pentru o practica judiciara unitara si eficienta este necesara o definire juridica comuna a notiunii de dovada electronica putand deci desemna dovezile electronice ca fiind informatiile stranse prin mijloace specifice din mediul electronic si digital necesare pentru stabilirea adevarului unor fapte.
In multe dintre legislatiile tarilor europene nu este inca definit specific acest tip de dovezi si se fac in prezent eforturi pentru definirea unitara.
Acolo unde nu exista reglementari specifice se utilizeaza in general prin extrapolare normele cele mai apropiate referitoare la dovezi in general, extrapolare ce face fata in unele cazuri realitatilor dovezilor electronice iar in alte cazuri se dovedeste a nu acoperi toate aspectele.
Extrapolarea este posibila in special datorita faptului ca documentele elaborate, comunicate si stocate digital au ca diferenta fata de documentele din dovezile clasice mediul de stocare, acesta fiind suportul electronic in loc de suportul de hartie, spre exemplu. Tot astfel, se pot face paralele intre comunicatia prin email si comunicatia prin posta clasica, intre semnatura de mana si cea electronica, etc.
Un mic exemplu: In practica sunt acceptate ca dovezi atat in legislatia civila cat si in cea penala recipisa de la fax. Acest lucru poate fi extins la confirmarile electronice automate ale sistemelor de calcul, spre exemplu in transmiterea unui email, esenta comunicarii fax fiind si ea una electronica.

Strangerea dovezilor electronice
A. Dificultati in strangerea dovezilor electronice
 1. Datele sunt volatile : Informatii cheie pot disparea din retea sau din instrumentele electronice intr-un interval foarte scurt daca nu sunt interceptate si conservate la timp.
 2. Datele electronice sunt usor de alterat - Ele pot fi asemuite pentru usurinta cu care pot fi compromise cu amprentele. Cea mai mica eroare in colectare si conservare le poate compromite.
  Compromiterea poate fi:
 • Intentionata - Este extrem de usor de alterat informatia digitala in mod intentionat pentru a induce in eroare o ancheta. De aceea este esential ca strangerea dovezilor electronice sa se faca dupa proceduri speciale asigurandu-se securitatea acestor dovezi, atat in procesul de strangere cat si in procesul de conservare sau transmitere a lor la organismele indrituite sa le utilizeze.
  Accesul la informatiile colectate trebuie sa se faca numai de catre persoane autorizate, iar pe intregul traseu trebuie sa existe puncte in care se fac si se conserva copii martor ale datelor respective si este necesar sa existe evidenta clara a etapelor si persoanelor care au venit in contact cu datele respective.
 • Din eroare in procesul de colectare - Memoria unui computer spre exemplu are atat componente de stocare pe termen nedefinit a datelor cat si pe termen scurt (ex. pe durata de functionare pana la urmatoarea oprire a computerului).

  In aceste conditii, in cadrul investigatiei cibercriminalistice un rol esential il are respectarea procedurilor de colectare a dovezilor urmand etape clar definite, deoarece, orice interventie in necunostinta de cauza poate altera sau sterge dovezi importante.

  Mergand mai departe pe firul tehnic al investigatiei, transportul si stocarea dovezilor trebuiesc facute in conditii optime, atat din punct de vedere mecanic, de protejare a mediilor de stocare cat si din punct de vedere al altor influente din mediu (ex. in cazul stocarii pe suport magnetic, influentele electromagnetice chiar si de la un telefon mobil pot compromite datele).
 1. Caracterul trans-frontaliter al strangerii dovezilor electronice: Pentru a fi utile este posibil ca strangerea dovezilor sa necesite punerea cap la cap a bucati de informatii de pe mai multe suporturi si retele din tari sau continente diferite, fapt care ingreuneaza aducerea in fata instantelor. Mai ales daca avem de a face cu legislatii diferite in tari diferite - incepand de la definirea faptelor si terminand cu proceduri diferite si timpi de reactie diferiti ale organismelor abilitate aceste tari.
 2. Proceduri uneori costisitoare de strangere si conservare in anumite conditii a dovezilor, derivate din volatilitatea acestor date. Statele sunt nevoite astazi sa aloce resurse financiare importante conservarii acestor date in conditiile in care infractiunile informatice sunt tot mai multe.

B. Avantaje le dovezilor electronice:
Dovezile electronice, spre deosebire de cele clasice prezinta o serie de avantaje:
 • Posibilitatea de multiplicare si pastrare mult mai facila decat in cazul documentelor autentice pe hartie .
 • Sunt dovezi de cele mai multe ori clare ale unor fapte altfel greu de dovedit iar prin informatiile colaterale putand duce la construirea unui tablou mai complet asupra faptuitorului si circumstantelor ce insotesc fapta. Mediul electronic a adus cu sine de asemeni fapte reprobabile care nu pot fi dovedite altfel decat prin dovezi electronice.

Utilizarea dovezilor electronice in instanta
Neexistand inca o definire universala specifica in legislatii a dovezilor electronice si o practica unitara sistemele penale intalnesc o serie de dificultati in administrarea lor in instante.
Veridicitate si integritate: Cea mai mare problema o constituie autenticitatea dovezilor si gradul de incredere ce le poate fi acordat.
Se poate acuza mereu fabricarea datelor compromitatoare, intrucat instrumentele necesare sunt practic la indemana oricui. Un exemplu banal il consituie furarea parolei de email a unei persoane si utilizarea contului acesteia pentru a trimite un mesaj ce va fi mai tarziu dovada impotriva titularului contului.
Am mentionat de asemeni in cadrul strangerii dovezilor de dificultatile privind integritatea datelor derivate din procedurile de strangere a dovezilor electronice.
Probleme de limbaj si cunostinte tehnice: Utilizarea in instanta presupune un nivel de cunostinte tehnice specifice din partea celor implicati in proces pentru a decide si actiona in cunostinta de cauza. Este frecventa retinerea in a utiliza aceste dovezi din necunoastere sau interpretarea gresita a semnificatiei si a cantaririi greutatii lor intr-un proces.
Atat judecatorii cat si procurorii si avocatii au in fata o provocare atunci cand este vorba de dovezile electronice. Sunt anumite particularitati ale acestor dovezi care necesita cunostinte tehnice din partea celor care le utilizeaza pentru a decide relevanta lor sau necesitatea cererii administrarii unei anumite dovezi electronice definitorii pentru stabilirea adevarului.
Pe langa aspectele procedurale ce tin de prelevarea si analiza dovezilor clasice, avem si aspecte procedurale noi, specifice "substantei" daca o putem numi asa, a dovezilor electronice. Intelegerea procedurilor de prelevare a dovezilor cat si a altor aspecte ce definesc esenta acestor dovezi (precum volatilitatea datelor), aspecte ce tin de tehnica producerii si transmiterii acestora, pot fi esentiale in decizia instantei dar si in elaborarea apararilor.
Pentru utilizarea in instanta dovezile trebuie sa fie prelevate si conservate corespunzator , fiind necesare reglementari procedurale specifice pentru a indeparta orice dubii privind veridicitatea si integritatea datelor electronice.
Aici rezida in prezent dificultatile majore ale probatoriului electronic si opozabilitatii lui in instante: in procedurile clare si unitare, in expunerea clara si pe intelesul tuturor in instanta a dovezilor electronice si faptelor indicate de acestea, in intelegerea corecta de catre partile implicate si interpretarea corespunzatoare a datelor.
Aceste dificultati ne duc la concluzia necesitatii specializarii juristilor si a instantelor in domeniul probatiunii electronice intrucat o interpretare corecta este aproape imposibila fara minime cunostinte tehnice privitoare la acest mediu.
Asa cum spuneam si in primul articol din acest blog, expertii nu mai sunt suficienti in decizia juridic corecta, asa cum sunt in cazurile clasice in care dovezi precum amprenta sau scrisul aveau nevoie de simpla identificare a faptuitorului, plasandu-l in mijlocul evenimentelor.
Datorita complexitatii notiunilor tehnice ale probatiunii electronice si a variabilelor care pot atrage dubii privind veridicitatea dovezilor, concluziile expertilor tehnici tind sa limiteze libertatea instantei de a delibera si a partilor de a se apara. Este deci necesara o initiere a partilor implicate in procesul penal in notiuni tehnice elementare referitoare la probatoriul electronic.

In loc de concluzii:
Dorim, si cu ajutorul dvs. speram sa reusim sa intram si in detalii analizand in articole ulterioare atat legislatia cat si cunostintele de care au nevoie juristii pe acest domeniu pentru a face fata provocarilor noilor tipuri de infractiuni aduse de mediul informatic. Ca de obicei va asteptam comentariile, sugestiile dar mai ales criticile.

Un comentariu: