The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

06 octombrie 2009

Demersuri internationale privind criminalitatea informatica - scurta trecere in revista

1. Organizatia Natiunilor Unite:
Rezolutiile 55/63 din Ianuarie 2001 si 56/121 din Ianuarie 2002 privind combaterea utilizarii tehnologiei informatiei in scopuri infractionale.

Aceste rezolutii invita statele membre:
 • sa depuna eforturi comune pentru combaterea criminalitatii informatice
 • sa adapteze legislatiile nationale in acest sens
 • sa colaboreze la nivel international si sa faca schimb de informatii in acest domeniu
 • sa pregateasca personal din institutiile abilitate pentru a face fata cerintelor acestei activitati
 • sa protejeze prin lege confidentialitatea si integritatea sistemelor informatice
 • sa conserve datele electronice si sa permita accesul rapid la acestea in cazul investigatiilor
 • sa asigure in timp util investigarea infractiunilor informatice, strangerea dovezilor si schimbul de informatii
 • sa educe populatia cu privire la metodele de prevenire si protejare in fata infractionalitatii informatice
 • in masura posibilitatilor sa adapteze sistemele informatice pentru a ajuta la detectarea actiunilor criminale si pentru a strange dovezi si depista faptuitorii
 • sa gaseasca solutii pentru combaterea criminalitatii informatice care sa nu afecteze libertatile individuale si dreptul la viata privata al cetatenilor.
Totodata, aceste rezolutii delega responsabilitatile pentru viitoarele actiuni si planuri din domeniul combaterii infractionalitatii informatice Comisiei de prevenire a criminalitatii si Justitie penala.

2. Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare
OECD a avut o contributie importanta in dezvoltarea cooperarii internationale impotriva infractionalitatii informatice facand recomandari statelor pentru adaptarea legislatiilor nationale astfel incat faptele ilicite si infractiunile legate de mediul informatic sa aiba o definire juridica similara la nivel international. Aceste recomandari au avut menirea creerii unui cadru juridic unitar la nivel international pentru combaterea criminalitatii informatice.

3. Grupul celor 8
G8 a pus intre anii 1998 si 2000 bazele cooperarii efective, creind o retea internationala de contacte care include experti si institutii capabile sa intervina si sa faciliteze investigarea imediata a faptelor penale legate de criminalitatea informatica. In iunie 2001 Consiliul Europei recomanda tuturor statelor europene sa se alature retelei de contacte creata de G8.

4. Uniunea Europeana si Consiliul Europei
 • 2005/222/JHA - In anul 2005 o Decizie Cadru a Consiliului Europei cu privire la atacurile impotriva sistemelor informatice recomanda statelor membre sa considere ca infractiuni accesul ilegal la sistemele informatice, iterceptarea si alterarea ilegala a datelor informatice si impune cateva reguli privind cooperarea internationala.

  Acesta este primul document menit sa uniformizeze la nivel european eforturile de combatere a criminalitatii informatice.

 • Directiva 2006/24/EC a Consiliului Europei si a Parlamentului European privind stocarea datelor generate sau procesate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului se constituie in primul document la nivel international menit sa usureze strangerea de dovezi electronice privitoare la infractiunile informatice.
5. OSCE - Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa
Prin decizia 7/06 recomanda statelor membre sa devina parte in Conventia pentru Combaterea Criminalitatii Informatice, a consiliului Europei, si incurajeaza statele sa se alature retelei de contacte G8 privind criminalitatea informatica.

Aceasta decizie este importanta si prin faptul ca acorda egala importanta atat infractiunilor informatice cat si strangerii de dovezi electronice.

6. Interpol
Interpol a fost prima institutie care a organizat reuniuni internationale ale expertilor in infractionalitatea informatica. Avand 184 de membri din toate continentele iar rolul sau fiind acela de a facilita cooperarea internationala a organismelor de politie, Interpol a depus eforturi continue in lupta contra infractiunilor informatice.
In acest sens a creat o retea internationala de puncte de contact menita sa identifice experti din toate tarile capabili sa ofere asistenta in investigarea infractiunilor informatice.
Totusi, rolul Interpolului in investigarea si combaterea faptelor informatice ilicite este limitat de felul in care este constituit acest organism. Timpii de reactie ai acestuia nu sunt suficient de rapizi pentru strangerea dovezilor in materie informatica datorita volatilitatii datelor comunicate in retelele informatice, volatilitate ce impune timpi de reactie de ordinul secundelor sau minutelor pentru strangerea dovezilor.

7. Conventia privind Criminalitatea Informatica (consiliul Europei)
ETS 185 - din 23 noiembrie 2001 de la Budapesta - este primul efort spre un tratat international privind criminalitatea informatica. Conventia a fost semnata de 46 de tari dintre care 4 nefiind membre ale consiliului. Dintre acestea, 24 de tari (inclusiv Romania) au ratificat conventia, Statele Unite fiind singura tara non-membra care a ratificat-o.
Conventia introduce noi canale de comunicare in lupta impotriva acestui tip de infractionalitate si defineste un set comun de standarde pentru incriminarea faptelor ilicite legate de tehnologia informatiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu