The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. - Isaac Asimov, scientist and writer (1920-1992)

02 august 2009

001 - Intro: Infractiunile informatice si sistemul juridic

Ultimii 30 de ani au adus progrese inimaginabile candva in domeniul tehnologiilor informatice si ale comunicatiei. Aparitia Internetului a transformat radical omenirea permitand comunicatia aproape instantanee si cooperarea la distanta intre indivizi, companii sau guverne, computerele si Internetul devenind instrumente aproape nelipsite din munca de zi cu zi a miliarde de indivizi.

Mai mult, dezvoltarea afacerilor prin Internet, a magazinelor virtuale, a platilor prin Internet si prin alte mijloace de comunicatie a facut posibila dezvoltarea unui intreg sector economic si de afaceri dependent exclusiv de mediul informatizat si de climatul de stabilitate al acestuia - milioane de afaceri desfasurandu-se astazi exclusiv prin Internet.

Beneficiile acestui tip de interactiune si cooperare bazate pe tehnologia informatiei precum si cele ale interconectarii sistemelor informatice la nivel mondial sunt insa insotite de aparitia unui nou tip de infractiuni si activitati ilicite carora sistemele juridice penale nationale sunt chemate acum mai mult ca oricand sa le faca fata.
Aceste infractiuni forteaza un raspuns din partea statelor, raspuns care nu mai poate fi dat doar prin mijloacele politienesti si juridice clasice ci necesita metode noi, adaptate la mediul de desfasurare a acestor infractiuni.

Vorbim aici de infractiunile informatice cuprinse generic in categoria criminalitate informatica, un set nou si complex de activitati ilicite ce produc prejudicii de miliarde de euro la nivel mondial si care au caracteristici proprii noi, diferite de cele ale infractiunilor clasice si care necesita o adaptare rapida si complexa a sistemelor penale nationale precum si noi mecanisme de cooperare la nivel international datorita:
  • implicatiilor tehnice si de limbaj tehnic specific pe care le ridica dovedirea faptelor penale, identificarea faptuitorilor precum si aducerea in instanta a acestora - instantele penale precum si organismele de coercitie ale statului chemate sa dea un raspuns fiind in multe cazuri depasite de aceste implicatii si depinzand masiv de verdictele expertilor
  • volatilitatii dovezilor - datele informatice ce strabat zi de zi retelele informatice sunt extrem de volatile, fiind foarte usor de pierdut dovezi cheie in cazurile investigate. Acest lucru face extrem de grea activitatea organelor abilitate sa investigheze si sa aduca in justitie infractiunile informatice
  • caracterului trans-frontalier al acestor infractiuni - o fapta ilicita penala putand fi initiata dintr-un stat, putand folosi instrumente informatice accesate la distanta de pe un alt continent sau din mai multe alte state si avand ca tinta un alt stat diferit, lucru care ingreuneaza strangerea dovezilor in timp util
  • numarului mare de infractiuni posibile pe unitatea de timp care au ca mediu de desfasurare Internetul - in unele cazuri autoritatile fiind nevoite sa limiteze investigarea fraudelor prin internet doar la cele ale caror prejudiciu depaseste o anumita valoare
  • greutatii dovedirii faptuitorilor in conditiile in care computerele sunt prezente in aproape fiecare locuinta iar punctele de acces public la internet sunt omniprezente si a numarului mare de indivizi care pot avea astfel acces aproape anonim la internet
  • lipsei de informare/educare a populatiei care foloseste computerele conectate la internet privitor la masuri minimale de securitate pe care trebuie sa le respecte
  • caracterului multi-cultural al cooperarii internationale necesare - retelele informatice fiind raspandite in cele mai indepartate tari si culturi, este cu atat mai grea montarea unui mecanism comun de prevenire si represiune a acestui tip de infractiuni, aici un rol esential revenind tratatelor internationale de cooperare
Toate aceste caracteristici si multe altele fac dificila sarcina prevenirii precum si cea a aducerii in justitie si pedepsirii infractiunilor cibernetice.

De ce criminalitate.info
Acest blog juridic isi propune un rol informativ atat pentru persoanele implicate in prevenirea si combaterea criminalitatii informatice cat si pentru publicul larg care doreste sa fie informat despre modalitatile de aparare, sansele pe care le are in justitie, sau pur si simplu despre acest fenoment. Oferim aici articole juridice, dezbatem teme ale momentului si va informam cum privire la noutatile si realitatile romanesti si internationale ale prevenirii si combaterii infractiunilor informatice. Nu ne propunem un demers stiintific 100% dar incercam sa furnizam informatii cat mai corecte si opinii pertinente pentru informarea dvs.

ATENTIE:
Informatiile oferite prin intermediul acestui blog nu constituie consultatie juridica ci doar informari cu caracter general. Pentru specialisti informatiile pot constitui directii de investigare pe mai departe a chestiunilor discutate. Pentru publicul larg este insa recomandata consultarea unui specialist inainte de a utiliza in demersuri juridice informatiile obtinute prin intermediul acestui blog.

INVITATIE LA COOPERARE SI DIALOG:
Sunt totdeauna binevenite comentariile dvs sau corectiile in cazul in care anumite informatii publicate se dovedesc gresite sau daca opinia dvs in materie difera de cea a autorilor. Suntem deschisi dialogului si va invitam sa cooperam pentru o mai buna informare a publicului larg.

DREPTURI DE AUTOR:
Acest site este protejat de legea drepturilor de autor. Toate drepturile privitoare la articole sunt rezervate. Reproducerea in tot sau in parte a informatiilor furnizate in acest site este permisa doar cu mentionarea adresei de internet http://www.criminalitate.info de unde provine citatul.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la adresa: contact a-rond criminalitate punct info.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu